• Kép

  Kerek asztal beszélgetés

  A mérgezett fa gyümölcse.
 • Működési szabályzataink

  Az országban elsőként szervezet keretek között.
 • Dokumentumok

 • Jogklinika az ÁOK-n

  Külföldi hallgatóként Magyarországon

A Jogklinika kurzus keretein belül 2018. 02. 19-én lehetőségünk nyílt tárgyaláslátogatásra, köszönhetően a szoros együttműködésnek a Pécsi Ítélőtábla, valamint a Jogklinika között. A reggel 9:00-kor kezdődő tárgyalás vádlottja egy kaposvári férfi, aki ellen emberölés bűntettének elkövetése volt a vád. Az esetet súlyosította, hogy a vádban minősítő körülményként a nyereségvágyból való elkövetés is szerepelt. Az ügy pikantériáját adta, hogy korábban a bizonyítékok helytelen kezelése miatt többször is hatályon kívül helyezték az ítéletet, így egy viszonylag régóta- 2012 óta- húzódó esetről beszélhetünk.

Az első fokú ítéletben 15 év fegyházbüntetésre ítélt vádlott másodfokú tárgyalása védőjének perbeszédével kezdődött. A jogi képviselő, közel egy órán át foglalta össze és hangsúlyozta azokat az eljárási hibákat, melyeket a nyomozó hatóság a bizonyítékok begyűjtése, a vádlott kihallgatása, valamint az egyéb tényekből való következtetések körében tett. A perbeszéd külön hangsúlyozta az egyik legfőbb tárgyi bizonyíték, a vádlottól szerzett körömminta beszerzésének szabálytalanságát, valamint láthatóan arra épült a védő stratégiája, hogy a meglévő tények más úton való értelmezésével, egy másik személyt keverjen gyanúba, így elérve védence felmentését.

A védő beszédének végével, az ügyész is felszólalt, ahol kifejtette, hogy a bizonyítékok véleménye szerint zárt láncolatot képeznek és teljes mértékben megalapozzák a vádlott büntetőjogi felelősségét.

A perbeszédek végével a három tagú bírói tanács, zártkörű tanácskozásra ült össze, az ítélet meghozatala céljából. Ítéletükkel végül 13 év fegyházbüntetésre ítélték a vádlottat. A két év enyhítést, indokolásuk szerint az ügy elhúzódó volta indokolta, mely miatt a vádlott már csaknem 6 éve áll büntetőeljárás hatálya alatt.

Az Ítélőtáblával való együttműködésnek köszönhetően a tárgyalást követően lehetőségünk volt kérdezni az ügyet lefolytató bíró urakkal, illetve megtehettük észrevételeinket és ők is kifejtették részletesen számunkra, hogy mi is volt a döntésük alapja. A beszélgetésből egyértelműen kirajzolódott a döntésük megalapozottsága. Külön kitértek a bizonyítékok mérlegelésének kérdésére, így különösen a körömminta beszerzésére, annak felhasználására, valamint a vádlott ellen lefolytatott poligráfos vizsgálatot is értékelték.

Következésképpen elmondható, hogy a tárgyaláson rendkívüli tapasztalattal gazdagodtunk hallgatóként. Nem csak egy ügyet, annak talán legérdekesebb részét, az ítélethirdetést követhettük nyomon, hanem a személyes beszélgetéssel részletesebb képet kaptunk a bírók képességeiről, tevékenységéről.